איך לחסוך בדמי הניהול? איך להוריד את דמי הניהול?
בשוק ההון הישראלי פועלים מס' בתי השקעות, מדובר בכ-15 גופים המנהלים סכומים עצומים במכשירים פיננסים שונים (קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים, קופות גמל, קרנות השתלמות, תיקי השקעות, קרנות נאמנות, תעודות סל, תכניות חיסכון פיננסי ועוד מכשירים רבים אחרים). לכל גוף כאמור קיים אינטרס כלכלי והוא היסוד להבנה איך לחסוך בדמי הניהול? או במילים אחרות איך להוריד את דמי הניהול? -אם עוד לא הבנתם עד כה, האינטרס הכלכלי הינו להרוויח כסף! והם יעשו את המקסימום על מנת לבצע זאת.
אז מאיפה הם מרוויחים כסף?
הכנסותיהם של בתי ההשקעות הינם משלושה אפיקים עיקריים:
1) דמי הניהול, אותם אנו משלמים באופן שנתי ו/או שוטף. או כמו שרובנו מכירים, "דמי ניהול מההפקדה ודמי ניהול מהצבירה". מדובר כאמור בשכר טרחה שבית ההשקעות גובה מסך ההפקדות השוטפות (לא קיים בכל האפיקים ובכל החברות) ומשכר טרחה אשר גובה בית ההשקעות מסך הנכסים המנוהלים.
2) פעילות שוטפת בניירות ערך ומכשירים פיננסים, בתי ההשקעות נמנים בין חברי הבורסה. לפיכך פעולה שבוצעה בתיק שלכם או בקופה שלכם "עלתה" למישהו משהו, עלות זו מגולגלת לרוב לחוסך (נקראים גם דמי ניהול סמויים).
3) פעילות "נוסטרו". מדובר בפעילות בה החברה סוחרת בכספים שלה על מנת להשיא תשואה נוספת על הכסף ובכך להגדיל את הרווחיות. בשלב זה נכניס פרשנות שלנו אישית, מדובר כאמור במצב בו "יתכן" תיעדוף של השקעות החברה על פני השקעות העמיתים.
איך לחסוך בדמי הניהול? ואיך להוריד את דמי הניהול?
לאחרונה, הד ציבורי משמעותי התחיל לעסוק באיך מורידים את דמי הניהול שלנו במכשירים המנוהלים. לפתע גם הגברת עליזה מבאר שבע, שמעוניינת בסך הכל להפקיד 10,000 ש"ח לקופת הגמל שלה, מתחילה לשאול ולהתמקח על דמי הניהול. אנו מאמינים כי מדובר במהלך מבורך בחיסכון בדמי הניהול, אך נרצה להפרידו בין איכות הניהול. בשורות הבאות ניתן לכם טיפים וכלים איך להתמודד ואיך באמת ליישם את התהליך של הוזלת דמי הניהול במכשירים המנוהלים שלכם, תוך התמקדות ב-2 מכשירים עיקריים, קרן פנסיה וקופת גמל.
טיפ מס' 1 - בשביל איכות שווה לשלם יותר
דמי הניהול הינם פקטור מאוד חשוב בניהול הכסף, אך לטעמנו לא העיקרי, אנו ממליצים לא להסתכל קודם על דמי הניהול אלא על הביצועים. משפט מאוד חשוב בשוק ההון: "אין ארוחות חינם", למעשה אם גוף מסויים מוכן להוזיל לכם בדמי הניהול, ככל הנראה הוא לא הוכיח את עצמו בתשואות. בואו נעשה ניסוי קטן, בדקו באתר ה"גמלנט" מה ממוצע דמי הניהול עבור הקופות המובילות בשוק. תראו שקיימת התאמה מדוייקת בין ביצועים לבין דמי ניהול. אנו ממליצים לקרוא מידע נוסף בנושא "איך לבחור קרן השתלמות".
טיפ מס' 2 - רצוי להתמקח, אבל על מה?
חשוב שתבינו - בתי ההשקעות סופרים אתכם לפי היקף וזה לא משנה כמה רעש תעשו. דעו את מקומכם ואת כוח המיקוח שלכם. בדוגמתנו מלמעלה, הגברת עליזה למעשה מבזבזת את זמנה לשוא - היא לא באמת תחסוך! בפועל עלות השיחה, הזמן והמאבקים יעלו לה יותר. בנוסף אנו מאמינים כי מוטב שתשקיע את מרצה וזמנה לטובת מיקוח והשוואת מחירים בביטוח חיים או השוואת מחירים בביטוח מחלות קשות מאשר התמקחות - כאשר אין יותר מדי על מה להתמקח.
ננסה להבין בדוגמה מספרית, אם קיבלה את דמי הניהול המקסימאליים שעומדים על 1.05% מסך החיסכון והצליחה היא להתמקח בצורה יוצאת מן הכלל עד לכדי 0.7% מהצבירה, אנחנו עדיין מדברים על סך חיסכון של 35 ש"ח לשנה - או במילים אחרות פחות מ-3 ש"ח לחודש.
טיפ מס' 3 -הטבה לרוב היא זמנית ודינה להסתיים
יכול להיות שאתם מצויינים במיקוח והצלחתם "להוציא" מבית ההשקעות הטבה יוצאת מן הכלל בדמות הוזלה בדמי הניהול. קחו בחשבון, יתכן וכדי להשתיק אותכם נתנו לכם את מה שדרשתם, אך בצורה דיי מפתיעה וללא התראה מוקדמת, יעלו דמי הניהול חזרה למקסימום כך שהאנרגיה ש"שרפתם" היתה לתקופה מסויימת, בעוד שחיסכון פנסיוני הינו "ריצה למרחקים ארוכים". איש המקצוע אולי ישיג עבורכם דמי ניהול פחות טובים ממה שהצלחתם להשיג באופן עצמאי, אך הוא ורק לו היכולת לבצע בקרה על התיק ולוודא שדמי הניהול לא יעלו.
לסיכום, הצרכן בשנים האחרונות הפך להיות מודע באופן משמעותי ומבורך למצבו הפיננסי והפנסיוני, אולם בהיעדר תחזוקה שוטפת ובקרה, אין שום אימפקט למודעות זו. אנו ב"אלטים ביטוח ופיננסים" נערוך עבורכם סקר שוק, נשיג עבורכם את התנאים הטובים ביותר ונסייע בבחירות הגוף המנהל. כמו כן, כפי שסקרנו לעיל, נבצע עבורכם בקרה שוטפת ונוודא שאין הפתעות במהלך התקופה.