איפה הכי כדאי להשקיע? תכנית חיסכון מול תיק השקעות פורסם בתאריך 26/06/2015
איפה הכי כדאי לי להשקיע? תכנית חיסכון פיננסי? ניהול תיק השקעות? או אולי אפילו פיקדון בנקאי. עם שאלה זו אנו ב"מכון אלטים ביטוח ופיננסים" מתמודדים מדי יום. נכון יותר יהיה לשאול באיזה אפיק השקעה הכי כדאי להשקיע? בפועל, אין תשובה חד משמעית, כמובן שלכל אפיק יש את היתרונות שלו. במאמר הבא נסקור את ההבדלים בין האפיקים, המאפיינים והיתרונות הטמונים בהשקעה באפיק אחד על פני המתחרה.
נזילות – "יכולת משיכה"
בתכנית חיסכון פיננסי ניתן להעביר בקשת משיכה באופן מיידי, לרוב לאחר כ-5 ימי עסקים הכסף כבר יחזור לחשבון העו"ש שלכם. בשוק ההון אם נרצה לממש את כספנו ("למכור"), נוכל לראותו בחשבון העו"ש כבר למחרת הבקשה. בפקידון בנקאי (או תכנית חיסכון), קיימות נקודות יציאה קבועות, אם למעשה סגרנו את הכסף לשנה, אין לנו אפשרות למשוך לפני כן אלא בצורת קנס – פירעון מוקדם.
מיסוי – "דחיית מס"
למעשה דחיית מס הינו יתרון עצום בתכנון חיסכון/ השקעה לטווחים ארוכים, הרעיון עצמו בא לידי ביטוי בצורה הפשוטה ביותר, "במקום לשלם מס עכשיו, בואו נידחה את המס וניתן לו להמשיך לעבוד עבורנו". בקישור הבא תוכלו לקרוא עוד בנושא מנגנון "דחיית מס"
גיוון ההשקעה
האפיק הפחות מגוון, הינו כמובן הפקדון הבנקאי, למעשה הפיקדון הינו מעין רכישת אג"ח של הבנק, במילים פשוטות יותר, דמיינו שאתם נותנים הלוואה לבנק שלכם.
מנגד קיימת האפשרות להיחשף לשוק ההון באמצעות חיסכון פיננסי או באמצעות ניהול תיק השקעות בבנק או אצל מנהל השקעות. כשנבחר להיחשף לשוק ההון נעשה זאת באמצעות ני"ע ומכשירים פיננסים כגון מניות, אג"ח, קרנות נאמנות, תעודות סל ועוד, תוכלו ללמוד עוד בנושא במדריך "היכרות ראשונית עם שוק ההון".
מעבר לחשיפה לשוק ההון, בתכניות חיסכון פיננסי קיים יתרון נוסף. היתרון הינו באפשרות להיחשף גם לנכסים לא סחירים דוגמת נדל"ן, מרכזים מסחריים מניבים והשקעות אחרות. השקעות אלו אינן בעלות ערך סחיר כאמור ומהוות "עוגן" בזמן משבר. יתרון זה הינו פקטור משמעותי על פני חלופות השקעה אחרות.
עלויות תפעול – "עמלות ועלויות נלוות"
מרבית המשקיעים בשוק ההון פונים ליועץ ההשקעות בבנק אשר בונה להם חשבון השקעות ורוכש עבורם ני"ע ומכשירים פיננסים. במציאות בתיקי השקעות אלו קיימות עלויות גבוהות מאוד. בניהול שוטף עלויות אלו עשויות לנגוס בצורה משמעותית בביצועי התיק.
סיפור אמיתי יהווה דוגמה מצויינת:
חנהל'ה החליטה להשקיע את כספה בשוק ההון, פנתה אל יועץ ההשקעות אשר החתים אותה על הסכם ייעוץ ועמלות לבנק ו"בנה" לה תיק השקעות.
עלויות הניהול הינן:
-
עמלות קניה ומכירה – 0.65% (קיבלה 60% הנחה)*
-
דמי משמרת – דמי ניהול ח-ן – 0.16% (רבעוניים).
*לא טרח היועץ לציין עמלות מינימום.
בתיק ההשקעות, רכש עבורה היועץ החביב:
* 3 סוגי אג"ח קונצרניות בסך של 30,000 ₪ (עמלה 150 ש"ח).
* 2 סוגי קרנות נאמנות בעלות מדיניות השקעה אג"ח מדינה בסך של 20,000 ₪ (דמי ניהול 0.5%).
* 4 סוגי קרנות נאמנות משולבות מניות (80/20) בכמה חברות בסך של 40,000 ₪ (דמי ניהול 1-1.2%).
* 3 סוגי קרנות נאמנות מנייתיות על שווקים מסויימים (אירופה, אמריקה הלטינית ושווקים מתפתחים) בסך של 10,000 ₪ (דמי ניהול 1.8-2.5%)
* תעודת סל אחת על סחורות ואנרגיה בסך של 10,000 ₪ (עמלה 50 ש"ח ודמי ניהול 1%).
חזרה חנהל'ה לביתה מאושרת ושמחה, רק לאחר כמה ימים הבינה כי שילמה על הרכישות הרבה מעבר למה שחשבה שתשתלם, כמובן שבאם התיק הינו אפקטיבי נדע במרוצת הזמן.
בפועל עמלות המינימום היו 50 ₪ לנייר. בקרנות הנאמנות המשולבות והמנייתיות דמי הניהול הינן 1.2% ומעלה ואילו הבנק גובה דמי משמרת נוספים.
המציאות המתוארת לעיל אינה בדיונית, זוהי המציאות של מרבית המשקיעים המתחילים, אשר בפועל מגלמים את רוב המשקיעים בשוק ההון. עלויות הניהול המתוארות לעיל מגלמות דמי ניהול של למעלה מ- 1.5% לשנה בתיק ממוצע 80/20.
אז מה אפשר לעשות?
חיסכון פיננסי בתכנית ביטוח, מגלמת חלופה זולה וטובה יותר, העלויות המקסימאליות הינן 1.2% ומטה (תלוי בסכום המנוהל) ואין עלויות נלוות כגון עמלות ודמי משמרת. זוהי למעשה החלופה הטובה ביותר הקיימת לניהול כספים.
שקיפות תשואות
איך תשוו בין קרן אחת לשניה? איך ניתן לדעת אם הרווחנו כסף? האם קיבלנו תמורה מלאה לדמי הניהול ששילמנו?
התשובה קלה יותר ממה שחשבתם, רק בניהול בחיסכון פיננסי, תוכלו ליהנות משקיפות מרבית והשוואה נאותה בין מסלולים, בפועל הדרך לדעת מהי תכנית החיסכון הכי טובה בידכם בלבד . אתר משרד האוצר "ביטוח-נט" מפרסם את ביצועי תכניות החיסכון אחת לחודש - כל שצריך הוא לבצע השוואה בעלת מכנה משותף.
לסיכום, כפי שאתם עושים השוואת מחירים לביטוח חיים או השוואת מחירים לביטוח מחלות קשות, מומלץ לבצע השוואת תשואות לתכניות חיסכון. הפיתרון הטוב והיעיל בימים אלו, הינו חיסכון פיננסי אישי. אנו ב"אלטים ביטוח ופיננסים" נדע לבצע את ההתאמה הנכונה עבורכם, לבחור את החברה או החברות המנהלות ואת מסלולי ההשקעה הנבונים ביותר.
השוואת תשואות תכניות חיסכון